onsdag, augusti 26, 2009

Att spruta eller icke spruta, det är frågan...

Hönsmamman har haft sitt första anfall.

Nova var på BVC idag. Hon växer och blir större attans fort, och nästa gång är det dags för tremånaderskontroll. Hej vad tiden går. I tremånaderskontrollen ingår även den första av ett otal vaccineringar mot totalt ett tiotal sjukdomar som kommer att delas ut under de kommande åren.

Trevligt att vi i den svenska sjukvården har ett så omfattande vaccinationsprogram och dessutom erbjuder alla barn detta gratis. Men. Det finns ju som sagt alltid ett men... Vad ska man som nybliven förälder göra med all den information som börjar sippra upp bland läkare och vetenskapliga tidsskrifter som säger att det finns risk för att dessa vaccin, samtidigt som de skyddar mot vissa sjukdomar, kan orsaka andra sjukdomstillstånd? Att samtidigt som mitt barn blir vaccinerat mot polio, en sjukdom som i princip är utrotad i Sverige, finns det risk för att hon får en allergisk reaktion och utvecklar autism eller en bokstavssjukdom typ ADHD? Vaccinationsprogrammet är ju inte individanpassat utan samma grundskydd ges till alla, utan att det tas hänsyn till allergier, överkänslighet etc.

Hur ska jag väga riskerna mot varandra? Det känns jobbigt. Säkerligen gör jag en alldeles för stor grej av det hela, och Nova kommer säkerligen att få sin spruta om några veckor, men det blev ju inte bättre av att man kom hem från kontrollen, satte igång tv:n på "the Doctors", och hela programmet handlade om JUST DETTA.

Ska man ta reda på mer, eller lägga ner och lita på läkarkåren?

/S

Inga kommentarer: