tisdag, september 08, 2009

Det är detaljerna som gör'et!

Nyss hemkommen från tre timmars fantastisk coachning med en helt underbar kanadensisk kvinna. Det är alltid så kul att se hur tre timmar med en total främling kan ge en helt nya bilder och sätt att tänka. Vår kör är redan välsignade med en fantastisk dirigent som verkar kunna suga åt sig hur mycket kunskap som helst och omsätta den i verklighet i oss, men det är ändå oerhört vitaliserande att någon gång då och då få råd från en total outsider. För likväl som vi tillsammans strävar mot större mål, så är det lätt att fastna i gamla rutiner och harva.

Ikväll har vi fått lära oss om unity, d.v.s. hur vi sjunger på bästa sätt för att inte några individuella röster ska sticka ut. Både i stämman, mellan stämmorna och i hela kören. Mycket göttigt för oss kunskapstörstande (barisar) att sätta tänderna i... Med några små (och faktiskt nu när man tänker på dem rätt så enkla) knep så ändras hela ljudbilden, de där resonansutrymmena som ibland är svåra att komma åt flödar av vibrationer, och vi låter alla likadant. Nu är ju självklart tricket att komma ihåg allt vi fick lära oss, applicera det och inarbeta det och låta det bli en naturlig del av sjungandet.

För det var visst så, att vi lär oss och lär oss och tragglar det tekniska, för att slutligen kunna släppa det och "bara sjunga". =)

Natt natt

/S

Inga kommentarer: