fredag, oktober 09, 2009

Fredspris eller fjäskpris...?


Jag är den förste att hylla Barack Obama, en president i tiden, som arbetar för att världen ska enas genom diplomati istället för genom vapenkraft. Men är han värd Nobels Fredspris för det? Just nu känns det som om Nobelkommittéen i Oslo mer givit ett fjäskpris till den fria världens störste ledare. Hail to the Chief, verkligen.

Obama har gjort mycket gott sedan han kom till makten i US of A. Som att stå upp för gemene mans rätt till sjukförsäkring i sitt hemland. Som att arbeta för att skattesänkningar ska gynna dem som behöver dem bäst, och inte bara belöna dem som redan har. Mycket är gjort på hemmaplan, och han kom till makten med en klar strategi för hur han ska handskas med sin utrikespolitik och med konflikthärdarna som hans föregångare lämnade efter sig. Men att arbeta för fredlig diplomat finns det många fler som gjort, och dessutom mycket längre. Kanske har de allihopa redan fått pris?

Hmm... Kanske ska jag sluta vara så negativ och istället hoppas på att männen och kvinnorna i Oslo har en liten diplomatisk baktanke "of their own". Om man lyssnade till deras motivation handlade den just mycket om vilka sunda värderingar Obama har när det gäller diplomati och fred, men även när det gäller miljön (hurra!). Hyllar man en ledare och belönar honom med ett pris av denna kaliber, som han på inget sätt kan tacka nej till, så gäller det ju också att leva upp till dessa lovord. Kanske blir det ett intressant klimatmöte i Köpendanmark i december, där USA faktiskt tar ett steg framåt i debatten och lovar förbättring. Kanske t.o.m. ratificerar ett avtal eller två...

Eller är det att hoppas på för mycket?

/S, som precis läst ut en deckare om komplotter i vita huset, kanske det färgar min cynism i vardagen..? =)

Inga kommentarer: