måndag, mars 15, 2010

Gräsänka

Det ordet har ingen bra klang tycker jag. Vad har gräs med att man är tillfälligt ensamboende att göra???

I alla fall. Det är så det är denna veckan. Jag och Nova kamperar ihop på våra 75 kvadrat medan Richard lever loppan med sina klasskamrater i Karlskrona. Det är dags för sista delkursen, exjobbet, och sen är utbildningen äntligen färdig och han kan gå på pappaledighet! =)

Jag har insett att det faktiskt oftast är jag (och nuförtiden jag och Nova) som beger oss ut på resa, och lämnar Richard hemma, ändå tycker jag att vi bara är hemma jämt! Kan gräsänka ha något att göra med att gräset är grönare på andra sidan? Att när man är hemma vill man vara borta, när man är på jobb vill man vara ledig, när man är hemma vill man göra nytta? Att man aldrig riktigt är nöjd med att ha det som man har det? Eller är det bara jag och min rastlösa natur som läser in denna betydelse i ett ganska menlöst ord..?

So, ifall det är någon som dansar runt på bordet som små råttor så är det med all säkerhet jag och Nova. Ja, för Nova börjar bli riktigt haj på det där med att flytta fötterna ska ni veta!

/S

2 kommentarer:

Debbie sa...

"Gräsänka kallas en kvinna vars make är bortrest. Den manliga motsvarigheten är gräsänkling.

Ordet gräsänka är känt redan på 1700-talet, och kommer från det lågtyska graswed(e)we som betyder förförd och övergiven flicka. Förledet syftar antagligen på ett "förförande i det fria". Därefter har ju ordet gräsänkling fått en lite annan innebörd, då betydelsen har gått från förförd och övergiven, till tillfälligt ensam.

Det finns även skämtsamma motsvarigheter som exempelvis golfänka/änkling, det vill säga att vara ensam på grund av att ens bättre hälft är iväg och spelar golf." -Wikipedia

Sofie L Karlsborn sa...

HAHAHA!!!

Stackars stackars mig, övergiven som jag är... =)