fredag, augusti 05, 2011

På allmän begäran - Cajunkräftor

Bäst naturligtvis m. färska kräftor, men testade idag m. dillkokta och det gick över förväntan!

Till 2 kg kräftor:

2 l vatten
2-3 msk grönsaksfond
2-3 msk grovsalt
2 frp krossade tomater
4-5 grovhackade vitlöksklyftor
2 st gula lökar, grovskurna
1 frp stjälkselleri, grovskuren, (alt. 1 msk sellerisalt)
1-2 röda chilipeppar, finhackade
2 citroner, i större bitar
2 msk paprikapulver
1-2 tsk cayennepeppar

2 msk rörsocker
4 färska majskolvar
2 kg kräftor

Koka upp allt ovanstående utom rörsocker, majs och kräftor i en stor gryta, minst 5 liter. Börja försiktigt m. salt, chili och cayenne och öka på efter egen smak. Färska kräftor kräver mer fond och salt.

Efter cirka tio minuter, plocka upp alla citronbitar, annars blir det beskt.

Tillsätt rörsocker och majskolvar och låt koka cirka 15 min.

Plocka upp majsen och lägg till sidan.

Plocka upp 2/3 av de lösa grönsaksbitarna (lök, selleri, vitlök, chili och evt tomat) och kör slätt i matberedare/stavmixer.

Häll ut cirka hälften av det kvarvarande spadet ur grytan, behåll grönsaksbitarna i grytan.

Häll tillbaka de mixade grönsakerna i grytan.

Dela majsen i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan.

Häll i kräftorna i grytan och koka upp. Låt koka i fem minuter, smaka av och tillsätt evt mer cayenne och paprika efter smak, ta därefter grytan av plattan och låt stå under lock i minst 20 minuter.

Kräftorna kan svalnas av och återuppvärmas inom ett dygn, men smakar självklart bäst direkt, tillsammans med vitt bröd att suga upp spadet med.

Äkta cajun-style är att hälla av spadet helt, och hälla upp kräftor och majs på tidningspapper direkt på bordet. =)

Yum!

/S

Inga kommentarer: