onsdag, juli 15, 2009

Never judge a book by its cover..?

Är ni som jag? Köper oftast de böcker som har en tilltalande utsida? Flashigt designade med snygga typsnitt och bilder? Visserligen ÄR det ett måste att det är en intressant handling också, men ja, jag erkänner att jag ofta dömer en bok på dess utsida. En tråkig utsida betyder för mig en tråkig insida. Jag har tillåtit mig själv att vara så ytlig i detta sammanhang, eftersom jag gör en stor sak av att inte vara det i andra sammanhang... =)

Är ni också som jag, och köper hela serier av böcker där utsidorna matchar...? Det är nog lite mer skruvat. I alla fall om man som jag får ett nästan besatt behov av at tha alla böcker i en matchande serie, eller av samma författare med matchande framsidor. Så ve och fasa när man har läst en massa Michael Connelly och han byter förlag och de gör om framsidorna! Eller när man som jag gillar att läsa böcker på engelska - de har ju helt andra omslag!

Två av de senaste tillskotten (ja, köpta delvis pga av snygga omslag, och delvis för att jag har andra böcker av samma författare som matchar...)
Bilder från bokus.com

Riktigt skruvat blir det när jag köper böcker av en författare som jag egentligen inte ens är så förtjust i. Min största last är Paulo Coelhos böcker. Ända sedan jag läste alkemisten för snart tio år sedan har jag förundrats över hur folk kan tycka att det är en livsomvälvande bok med en massa sanningar. Har man inte lyckats klura ut dessa sanningar av sig själv så blir jag lite skrämd. Ändå, på något oförklarligt sätt har jag känt mig tvingad (OCD) att köpa varje ny bok som kommer ut, för omslagen är gjorda i samma stil. Sju böcker köpte jag innan Pilgrimsfärden kom ut. Hans egentliga, och mycket biografiska, förstabok, som gör att man förstår varför han skrivit de andra böckerna. Så nu har jag varit och köpt hans senaste - Brida. Dels för att den självklart passar in designmässigt med de andra, men för att jag efter snart tio år börjar få en bättre uppskattning av denne brasilianske författare som lovordats av så många.

Här är den, den senaste i serien, och den passar så fint in bland alla de andra av hans böcker. Vad den handlar om? Inte vet jag... =)
Bild från bokus.com


Jag älskar böcker. Jag älskar snygg grafisk design. Jag har kommit på att även om jag kanske inte har världens bästa bibliotek (även om jag anser att 90% av de böcker jag äger är riktiga guldkorn som förtjänar att läsas om och om igen), så har jag i alla fall världens snyggaste bokhylla, med rad efter rad av snygga bokomslag... =)

/S

1 kommentar:

Melinda sa...

haha, du är galen Sofie. Men det är sant att eran bokhylla ser snygg ut men alla böcker.Det är sällan man ser det. Hoppas allt är bra.Tänkte om nu är hemma 27 el. 28 så kommer Mike och jag och hälsar på er i er nya lya och lille Nova. :) SKa bli så kul att få träffa henne.LÄngtar !...Kram